Μάκης Μάτσας

Πρόεδρος της «ΜΙΝΩΣ – ΕΜΙ MUSIC»

Μάκης Μάτσας

Πρόεδρος της «ΜΙΝΩΣ – ΕΜΙ MUSIC»

Βιογραφικό

Ο Σαμουήλ (Μάκης) Μάτσας γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι παντρεμένος με τη Ζαφειρία Νάχμαν και έχει δύο παιδιά: τη Μαργαρίτα και τον Μίνω.
Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι.
Ο Μάκης Μάτσας είναι παιδί της Κατοχής. Στα δύσκολα εκείνα χρόνια, σε ηλικία μόλις 2 ετών, βρέθηκε με την οικογένειά του φυγαδευμένος στα βουνά της Ευρυτανίας, κοντά στους έλληνες αντάρτες. Εκεί έζησε περίπου 2 χρόνια.
Το 1944, μετά από πάμπολλες περιπέτειες και κακουχίες, γύρισε με τα πόδια περπατώντας μαζί με τους γονείς του από το Καρπενήσι στην Λαμία απ’ όπου τους παρέλαβαν τα Εγγλέζικα στρατιωτικά φορτηγά και τους οδήγησαν στην απελευθερωμένη πλέον Αθήνα. Η οικογένεια, εντελώς κατεστραμμένη οικονομικά, ξεκίνησε από το μηδέν.
Μεγάλος δάσκαλός στη ζωή του υπήρξε ο πατέρας του ο οποίος ήταν απο τους πρώτους που ασχολήθηκαν στην Ελλάδα με την δισκογραφία. Κοντά του έμαθε όλες τις λεπτομέρειες της δύσκολης αυτής δουλειάς.
Το 1963 η δισκογραφική εταιρεία του πατέρα του και των συνεταίρων του η οποία εν τω μεταξύ είχε επαναδραστηριοποιηθεί μετά την κατοχή βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο Μίνως Μάτσας και οι συνεταίροι του απογοητευμένοι από τη δισκογραφία θέλουν να την εγκαταλείψουν αλλά ο Μάκης Μάτσας επιμένει και σε ηλικία μόλις 23 ετών, διαπραγματεύεται και συμφωνεί με τους προμηθευτές του το αγγλικό εργοστάσιο της Columbia να του ξαναπαραδώσουν εμπορεύματα , αναλαμβάνοντας ο ίδιος πλέον μαζί με τον πατέρα του όλα τα χρέη και των υπολοίπων συνεταίρων , τα οποία και εξοφλούνται μέσα σε δύο χρόνια. Έτσι γεννήθηκε η εταιρεία «Μίνως Μάτσας και Υιός» και άρχισε ένας γιγάντιος αγώνας ανάκαμψης και ανασυγκρότησης.
Στη μακρά επαγγελματική του πορεία του, ο Μάκης Μάτσας έχει ανακαλύψει και έχει στηρίξει την καριέρα των μεγαλύτερων ελλήνων καλλιτεχνών, που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία. Δεν υπάρχει σημαντικός έλληνας τραγουδιστής ή συνθέτης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που να μην συνεργάστηκε κατ’ αποκλειστικότητα μαζί του.
Το 1990 έχοντας φτάσει η εταιρία του Σαμουήλ- Μάκη Μάτσα στην κορυφη κατέχοντας πλέον την πρώτη θέση στη δισκογραφία, δέχεται την πρόταση της μεγάλης ανταγωνίστριας του ΕΜΙ να συνεταιριστούν. Αυτό γίνεται τον Οκτώβριο του 1990. Η εταιρεία μετονομάζεται σε ‘MINOS-EMI” ενώ η ΕΜΙ αποφασίζει και κλείνει όλες τις δικές της εγκαταστάσεις. Ο Μάκης Μάτσας αναλαμβάνει Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής όλου του δισκογραφικού συγκροτήματος.
Το 2003, μετά από πάμπολλους παραγωγικούς αγώνες του ο Μάκης Μάτσας αποφασίζει να παραιτηθεί από την καθημερινή διεύθυνση των εργασιών της εταιρίας οπότε τη διεύθυνση αναλαμβάνει η τρίτη γενιά της οικογένειας, η Μαργαρίτα Μάτσα-Φραγκογιάννη, κόρη του Σαμουήλ- Μάκη Μάτσα η οποία ήδη εργαζόταν ως δικηγόρος στην εταιρία. Ο ίδιος παραμένει Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα.
Η σκληρή δουλειά , το ταλέντο και η διαίσθηση δύο γενεών ξεκινώντας από τον Μίνω Μάτσα το 1930 και συνεχίζοντας με τον Μάκη Μάτσα περνάει πλέον το 2003 στην τρίτη γενιά στην κόρη του Μαργαρίτα. Έτσι τρείς γενιές υπηρετούν πλέον επί περίπου ένα αιώνα το τραγούδι, με σταθερή επαγγελματική επιτυχία, διατηρώντας την πρώτη θέση στο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας.
Πληθώρα άρθρων και συνεντεύξεων, σχετικών με την ιστορία, την πορεία και τις προσωπικές επιτυχίες του Μάκη Μάτσα, έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και ξένο Τύπο και σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Διετέλεσε, επί είκοσι χρόνια, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα με τεράστια προσφορά στον κλάδο. Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας αυτής. Είναι, επίσης, αρωγός οργανισμών μουσικής όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων ,η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» κ.α.
Ο Μάκης Μάτσας υπήρξε από τους ιδρυτές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, του οποίου σήμερα είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόσφατα ο Δήμος Ιωαννίνων ετίμησε την οικογένεια Μάτσα και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ ονοματοδότησε την κεντρική πλατεία του Κάστρου των Ιωαννίνων με το όνομα ΜΙΝΩΣ ΣΑΜΟΥΗΛ ΜΑΤΣΑ για την προσφορά της οικογένειας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.
Τα εγκαίνια της ονοματοσοδίας τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Ομιλίες από Ομιλητή: Μάκης Μάτσας